W przemyśle mleczarskim o jakości produktu decyduje szereg czynników, występujących podczas całego procesu produkcji – od pozyskania surowca, poprzez jego przetwarzanie, transport, na przechowywaniu kończąc. Warto więc inwestować w nowoczesne i innowacyjne rozwiązania, pozwalające na uzyskanie wyrobu końcowego o jak najwyższych parametrach jakościowych.

 


Polindus, Laktopol, Laktopol-A, Laktopol International, Franser, Polindus ex Monts de Joux – to czołowe spółki Grupy Kapitałowej Polindus-Laktopol, której zakres działalności obejmuje pełny proces produkcyjno-handlowy, począwszy od skupu mleka, poprzez wstępne jego przetwórstwo, produkcję wyrobów finalnych oraz dystrybucję krajową i zagraniczną. Podstawowym przedmiotem działalności Grupy jest produkcja proszków z surowców mlecznych, przede wszystkim mleka w proszku i serwatki, oraz preparatów mleczno-tłuszczowych (Fat-Filled Milk Powder – FF rynek afrykański).

 

FFFMP  jest on doskonałym zamiennikiem mleka w proszku pełnego oraz bazą mleczno - tłuszczową do produkcji lodów, napojów mlecznych, analogów sera (produkty, w których tłuszcz mleczny zastąpiono tłuszczem roślinnym).  Fat-Filled Milk Powder z powodzeniem może być stosowany w piekarnictwie, cukiernictwie, w produkcji koncentratów spożywczych,  jak również w żywności dla niemowląt. Proszek ten jest otrzymywany na drodze suszenia rozpyłowego.

 

Realizując swoją strategię rozwoju, w 2008 r. Polindus-Laktopol uruchomił w Suwałkach jedną z największych i najnowocześniejszych instalacji suszarniczo-wyparnych na świecie. Inwestycja ta pozwala na osiągnięcie, jedynie w tym zakładzie, dziennej produkcji wielkości 120 ton serwatki w proszku lub 95 ton odtłuszczonego mleka w proszku. Kolejną planowaną inwestycją jest linia demineralizacji, produkująca najwyższej jakości serwatkę w proszku, o wydajności 200 tys. ton rocznie.
    
Wdrożone wysokie standardy produkcji, innowacyjność technologii i najwyższa jakość produktów sprawiły, że  Polindus-Laktopol znajduje się dziś w czołówce eksporterów nie tylko na rynkach krajów członkowskich UE, ale również Azji, obu Ameryk oraz Afryki.

 

Joanna Chrustek

Zobacz również

BOROWINOWE INSPIRACJE SPA

"CZARNE ZŁOTO" W OFERCIE

UZDROWISKA LĄDEK-DŁUGOPOLE S.A.

Rekrutacja za pomocą portali społecznościowych - wady i zalety

Rekrutacja za pomocą portali społecznościowych

Rekrutacja za pomocą portali społecznościowych staje się coraz bardziej powszechną praktyką w branży Human Resources. Badanie przeprowadzone przez okpraca24.pl we współpracy z ekspertami Uniwersytetu Warszawskiego pokazuje, jak przebadani specjaliści HR wykorzystują social media w codziennej pracy.